Tips & tricks?

Het is niet altijd gemakkelijk om de juiste keuzes te maken als je als patiënt wordt geconfronteerd met een complexe wond. Dr. Nabila Benahmed, medisch directrice, geeft enkele bruikbare tips die u kunt gebruiken.

Wat zijn de eerste aanbevelingen die moeten worden gevolgd in het geval van een complexe wond?

Dr Nabila Benahmed: Raadpleeg allereerst een arts zodat hij/zij de juiste diagnose kan stellen en de juiste behandeling kan inzetten. Om uw wond te verzorgen, is het ook essentieel om een ​​adequate levensstijl aan te nemen: stop met roken en het gebruik van alcohol, vermijd langdurig zitten of stil staan en beweeg voldoende (een rondje wandelen kan al voldoende zijn), eet gezond en drink veel water.

Zijn er speciale voorzorgsmaatregelen nodig voor veneuze beenulcera?

Dr Nabila Benahmed: Bij dit type wonden is het essentieel om compressie te geven. Met de juiste compressie kan de wond weer genezen. Als ze afzakken of losraken, bel dan uw zorgverlener om ze opnieuw aan te laten brengen. Daarnaast, om uw wond te verzorgen, vermijd het nemen van hete baden en geef de voorkeur aan douches.

Ik heb doorligwonden (decubitus), hoe kan mijn familie mij helpen?

Dr Nabila Benahmed: Door regelmatig u te helpen om van positie te veranderen om zo de druk te ontlasten, gemiddeld om de twee tot drie uur. Pas echter op om wrijving tijdens deze positieveranderingen: hierdoor blijft uw huid intact, die dunner en dus kwetsbaarder is geworden.

Hoe kan ik als diabetespatiënt mijn wond helpen genezen?

DrNabila Benahmed: Het handhaven van een goede bloedsuikerspiegel is één van de voorwaarden voor een goede genezing. Gebruik in het geval van een diabetische voetwond zo snel mogelijk een drukverlichtende schoen tot volledige genezing om te voorkomen dat u op de wond drukt. Aarzel daarnaast niet om een ​​podoloog en/of pedicure te raadplegen voor de verzorging van uw voeten.

Kan ik douchen met een wond

Dr Nabila Benahmed: Tegenwoordig zijn er waterdichte zelfklevende verbanden die perfect bestand zijn tegen water en tegelijkertijd de wond beschermen. Ik raad je aan om jezelf te wassen vlak voordat de verpleegster komt om je verband te verwisselen.

Wat moet ik doen als mijn wond zich vreemd ontwikkelt?

Dr Nabila Benahmed: Als de wond na verloop van tijd verandert, rood of pijnlijk wordt, bel dan onmiddellijk uw behandelaar.