UrgoK2

UrgoK2 is een tweelaags multicomponent zwachtelsysteem dat bestaat uit een korte rek zwachtel en een lange rek zwachtel. Het unieke PresSure-systeem, een techniek gebaseerd op drukindicatoren op beide zwachtels, vergemakkelijkt het veilig aanbrengen en het toepassen van de aanbevolen therapeutische druk van ongeveer 40 mmHg vanaf de eerste toepassing.

 

 

EIGENSCHAPPEN

 • Altijd de juiste druk van (40 mmHg bij UrgoK2 of 20 mmHg bij UrgoK2 Lite) bij de enkel. Dankzij het uniek Pressure-system.

 • Dankzij de twee componenten heeft UrgoK2 een hoge werkdruk en een gemiddelde rustdruk waardoor er 24/7 compressie wordt uigeoefend.

 • Eenvoudig aan te brengen: dankzij het PresSure-systeem wordt therapeutische druk bereikt vanaf de eerste toepassing.

 • Hoog niveau van comfort gedurende dag en nacht, waardoor een betere therapietrouwheid.

 • Het systeem kan tot 7 dagen blijven zitten.

INDICATIES

Bij UrgoK2: Behandeling van veneuze beenulcera, veneus oedeem en lymfoedeem, waarbij volledige compressie vereist is.

Bij UrgoK2 Lite: Behandeling van veneuze beenulcera, veneus oedeem en lymfoedeem, waarbij gereduceerde compressie vereist is.

 

HANDLEIDING

Voordat u de zwachtels aanbrengt.

 • Wees er zeker van dat de juiste diagnose is gesteld met behulp van een EAI meting.

 • Breng bij een wond een geschikt wondverband aan voordat u de UrgoK2 aanbrengt.

 • Bekijk de vorm van het been en controleer op druk gevoelige gebieden om eventuele risico op overdruk te voorkomen (botuitsteeksels) bescherm deze indien nodig met extra polstermateriaal.

 • Meet de omtrek van de enkel en selecteer aan de hand daarvan de juiste maat (18-25 cm Maat 1 of 25-32 cm Maat 2).

 • Het compressiesysteem word bij voorkeur ‘s ochtends vroeg aangelegd bij het opstaan of nadat de benen van de patiënt gedurende een uur zijn hoog gelegd, om orthostatisch oedeem zo veel mogelijk te minimaliseren.

 • Bepaal afhankelijk van de indicatie, of een zwachtel nodig is tot aan de knie of tot aan de dij en kies hierbij de juiste zwachtekit.

Hoe aan te brengen?

Het onderbeen 

1. Zorg ervoor dat de voet in 90 graden staat.

2. Zorg ervoor dat de gewatteerde kant van de witte zwachtel direct contact maakt met de huid en dat de drukindicatoren die op de zwachtel zijn aangebracht zich aan de bovenzijde (hoogte: 18-25 cm) of in het midden (maat: 25-32 cm) van de zwachtel staan. Breng de zwachtel aan met een tot twee omwentelingen rond de voet (afhankelijk van de lengte van de voet kun je nog een derde slag maken, met matige strech (geef nog niet de volledige druk), dit is afhankelijk van de vasculaire status en vorm van de voet, evenals de aanwezigheid van oedeem in de voet.

3. Ga verder met het maken van een “8” -figuur rond de enkel en bedek hierbij de hiel.

4. Om therapeutische druk te bereiken, zwachtelt u circulair tot de knie en blijft u de zwachtel uittrekken zodat de drukindicatoren cirkels vormen. Om de juiste overlap te behalen, moeten de cirkels elkaar overlappen (maat 18-25 cm: 50% overlap; maat 25-32 cm: 2/3 overlap). Eindig 2 cm onder de knie

5. Let op: Knip altijd het overtollige gedeelte af.

6. Zet de zwachtel vast met hechtpleister.

7. Breng de beige zwachtel aan. – Doe dit op de zelfde manier als de vorige laag. Beginnend met één vinger boven de witte laag en eindigend met één vinger onder de witte laag, zodat alleen de witte laag in direct contact komt met de huid. Eenmaal aangebracht, zachtjes aandrukken voor een goede hechting.

Het gehele been

1. Breng de eerste laag aan zoals u gewend bent maar stop niet onder de knie maar zwachtel door tot u net over de knie bent.

2. U start met een nieuwe verpakking UrgoK2 maat 2 en u begint waar u bent geeindigd met de eerste zwachtel, dan zwachtelt u door tot aan de lies. Let er op dat u de knie holte extra polsterd.

3. Hierna begint u met de 2de laag. Zorg ervoor dat u de witte laag laat uitsteken om huid irritatie te voorkomen.

4. Met deze laag stopt u wel onder de knie om een te hoge druk te voorkomen.

5. Met de volgende laag zwachteld u weer door tot aan de lies.

6. UrgoK2 moet dag en nacht op zijn plaats blijven tot de volgende verbandwissel, tenzij een arts of zorgverlener anders noodzakelijk acht.

7. De UrgoK2 / UrgoK2 latexvrije kit is voor eenmalig gebruik

UrgoK2 moet dag en nacht op zijn plaats blijven tot de volgende verbandwissel, naar goeddunken van de arts.
De UrgoK2 / UrgoK2 latexvrije kit is voor eenmalig gebruik

FORMATEN

UrgoK2 is verkrijgbaar in twee verschillende maten, welke afhankelijk zijn van de enkel omtrek. 

UrgoK2 maten

UrgoK2 is ook verkrijgbaar in een latex-vrije variant

**Dispositifs Médicaux de classe I. Remboursables LPPR (Séc.Soc. 60% + Mutuelle 40%) dans le traitement de l’ulcère de jambe d’origine veineuse (IPS ≥ 0,8).

 

REFERENTIES

 1. Junger M. et al., Comparison of interface pressures of three compression bandaging systems. J Wound Care 2009;18 (11):474-80. 
 2. Hanna R et al. A comparison of interface pressures of three compression bandage systems. Br J Nurs. 2008 Nov 13-26;17(20):S16-24-1. 
 3. Benigni J-P. et al., Efficacy, safety and acceptability of a new two-layer bandage system for venous leg ulcers. JWC, 2007; 16,9 : 385-390.
 4. Survey PRESTO. Satisfaction of patients with regards to UrgoK2. October 2015.