Wondgenezing

Waar elke patiënt op hoopt is een snelle wondgenezing. Maar afhankelijk van de patiënt kan de wondgenezing soms wel maanden duren. Hoelang het duurt hangt af van verschillende factoren. Is een wond acute of chronisch? Is de wond diep of geïnfecteerd? Ook de algemene gezondheidstoestand van een patiënt en zijn levensstijl speelt een grote rol in de wondgenezing.

Acute wonden en chronische wonden hebben verschillende genezingstijden. Acute wonden (bijvoorbeeld: brandwonden, snijwonden, schaafwonden, enz.) genezen over het algemeen sneller (tussen 2 en 4 weken ongeveer) dan chronische wonden. Chronische wonden worden echter vaak in verband gebracht met een onderliggende lijden, zoals diabetes, veneuze of arteriële insufficiëntie. Bij dit soort type wonden duurt het gemiddeld 210 dagen (1)  om te  genezen , oftewel bijna 7 maanden.

Het genezingsproces is onderverdeeld in 3 fasen, waarbij elk een essentiële rol speelt op weg naar genezing van de wond.

De 3 fasen van genezing: 

Inflammatiefase

Meteen na het letsel treedt er een indrukwekkend cellulair mechanisme in werking. Dan begint het reinigingsproces. De wond verwijdert beschadigde weefsels, die nu nutteloos zijn in zijn belangrijkste rol: die van het beschermen van het lichaam. Deze inflammatiefase is zeker bij chronische wonden goed zichtbaar. De wond kan soms bedekt raken met een gelige laag ook wel fibrine genoemd. Dit vereist een geschikte behandeling (debridement) waarmee het dode weefsel uit de wond wordt gehaald. 

Granulatiefase

Vervolgens gaat het rgenezingsproces verder met deze nieuwe stap. Er wordt nieuw weefsel aangemaakt en de wond begint zich te sluiten. Het nieuwe weefsel wordt granulatieweefsel genoemd. De laag is vochtig en diep rood van kleur. Tijdens dit proces worden er ook nieuwe bloedvaten gemaakt. De laatste stap in deze fase is dat de wond weer geheel gesloten zal zijn.

Epithelialisatiefase

Deze fase wordt ook wel eens rijpingsfase genoemd. Deze fase kan soms wel meerdere jaren duren en zorgt ervoor dat de huid weer zijn gewenste dikte krijgt. Ook wordt de huid weer soepel en de huid krijgt langzamerhand zijn kleur weer terug. 

WIST JE DAT ? 

Aan het einde van deze lange reis van genezing verdient de huid wat aandacht. Als er een litteken is onstaan is het verstandig deze te beschermen tegen de volle zon. Ook is het raadzaam het litteken voldoende de hydrateren met bijvoorbeeld een vocht inbrengende zalf of olie. Dit helpt het litteken soepeler te worden. Hierdoor zult u minder hinder ondervinden. 

 
1- Report for the Minister of Social Security and the French Parliament on the progression in health insurance expenditure and revenue in 2014 (Law of 13 August 2004) – July 2013.