Hoe functioneert de huid

Onze huid is het grootste orgaan wat we hebben. De huid vormt een multifunctionele barrière tussen het lichaam en de externe omgeving en kan soms wel een oppervlakte hebben van 2 m2. De huid heeft verschillende functies zoals het regelen van de lichaamstemperatuur, het produceren van vitamine D en ook het opslaan van energie in de vetlaag. Ook is de huid een zeer belangrijke zingtuig, die onder andere warmte en koud kan onderscheiden.

La peau comment ça marche? Urgo Medical

De huid bestaat uit verschillende lagen die allemaal hun eigen functie hebben:

  • De epidermis: Dit is de buitenste laag van de huid en wordt ook wel opperhuid genoemd. De epidermis bestaat uit meerdere gedeeltes, het eerste gedeelte is de hoornlaag welke de stratum corneum wordt genoemd.  Deze laag bestaat uit een stapel platte, harde cellen. Het fungeert als een beschermend omhulsel en beschermt het lichaam tegen ziektekiemen. Het is bezaaid met zweetporiën, waaruit het zweet ontsnapt en helpt de huid af te laten koelen. Bovendien zijn er kleine receptoren die met de hersenen zijn verbonden, waaronder die gevoelig zijn voor pijn. Ten slotte garandeert een dunne olieachtige, waterige en onzichtbare film, de hydrolipidenfilm genaamd, dit geeft de huid o.a. haar ondoordringbare karakter. Het is ook de epidermis die de zon afschermt en melanine produceert.
  • De dermis: Deze laag wordt ook wel de lederhuid genoemd is sterk gevasculariseerd en is een weefsel dat rijk is aan vezels die de huid elasticiteit en weerstand geven. In het hart van zijn vezels en cellen herbergt dit weefsel de talgklieren, zweetklieren en haarzakjes. Maar ook een veelvoud aan zenuwuiteinden en bloedvaten, evenals sensoren die reageren op druk of aanraking. Met de leeftijd ontspant de dermis, en zo ontstaan ​​rimpels.
  • De hypodermis: Dit is een dikke vetlaag die als isolator fungeert. Deze laag vangt ook de schokken tussen de dermis en de botten op. Het dient ook als reserve voor de huid, waar het alle vetcellen opneemt die het nodig heeft voor voeding.

De huid functioneert dus als een echt ecosysteem. Het is onmisbaar voor het lichaam en vereist speciale zorg.

 

WIST JE DAT ? 

Op volwassen leeftijd vertegenwoordigt de huid van een mens een oppervlakte van ongeveer 2 vierkante meter! Het gewicht is ondertussen ongeveer 3,5 kilo voor een vrouw en schommelt tussen 4,5 en 5 kilo voor een man, waardoor de huid het grootste orgaan in het lichaam is. Onderworpen aan nauwkeurige cyclus, die in staat is om onderscheid te maken tussen dag en nacht, of om zelfs te reageren op bepaalde componenten en geuren (afhankelijk van de pH), evolueert de huid voortdurend. Om aan zijn rol als beschermende laag te kunnen voldoen, verwijdert het dagelijks 2 lagen dode cellen. Dit verklaart waarom de epidermis in 70 levensjaren meer dan 1000 keer vernieuwd wordt!