Risico factoren

Wondcomplicaties komen veel voor en hebben veel verschillende soorte oorzaken. Eén ding is zeker: hoe gezonder de patiënt is en hoe gezonder zijn/haar leefstijl is hoe groter de kans op een goede genezing

les facteurs de risque - Urgo Medical

Het is dus waarschijnlijk dat verschillende factoren aan de oorsprong van een wond liggen, het genezingsproces in gevaar brengen of zelfs een acute wond in een chronische wond doen evolueren , met alle risico’s van herhaling van dien. Ontdek de risicofactoren per categorie.

 
Risicofactoren die verband houden met een pathologie
  • Veneuze insufficiëntie, waardoor bloed het bovenlichaam niet kan bereiken. Het resultaat is dat het zich ophoopt in de aderen.
  • Diabetes , dat de bloedsuikerspiegel uit balans brengt, verandert de slagaders en zenuwen, vooral in de voet, waardoor bepaalde verwondingen (zelfs kleine) onmerkbaar worden.
  • Arteriële insufficiëntie , waardoor de wond niet voldoende van arterieel bloed kan worden voorzien om te genezen.
  • Ondervoeding , die het lichaam berooft van essentiële voedingsstoffen die de huid nodig heeft om zichzelf te herstellen.
Risicofactoren die verband houden met leefgewoonten
  • Roken , wat de slagaders kan beschadigen en uiteindelijk voldoende zuurstofvoorziening van de wond kan voorkomen.
  • Het dragen van ongeschikte schoenen , die de bloedcirculatie kunnen verstoren, druk kunnen uitoefenen op een bestaande wond of wrijving kunnen veroorzaken die schadelijk is voor de huid.
  • Het niet naleven van de basishygiëneregels, zoals dagelijks wassen, jezelf goed afdrogen tot tussen je tenen na het wassen, je nagels knippen, enz.
  • Sedentaire levensstijl , die het risico op hart- en vaatziekten en diabetes verhoogt. Om een ​​evenwichtige stofwisseling te garanderen, wordt daarom een ​​minimum aan lichamelijke activiteit aanbevolen.
Risicofactoren die verband houden met het profiel van de patiënt
  • Zijn leeftijd. Met het ouder worden wordt de huid dunner, waardoor de kwetsbaarheid van de weefsels toeneemt. Ouderen zijn ook vatbaarder voor een droge huid, omdat hun huid minder gehydrateerd is dan een jongere huid. Ten slotte vertraagt ​​het gebrek aan elasticiteit het genezingsproces .
  • Zijn psychologische toestand. Stress en depressie komen vaak voor bij patiënten met wonden waarvan het lang kan duren voordat ze genezen. Het beheersen van deze factoren – of ze nu verband houden met pijn, duur van genezing, pijnlijke behandeling of een algemener gevoel van angst – is een van de sleutels tot genezing.