De beste tips bij wondzorg

Het is niet altijd duidelijk hoe om te gaan met een chronische wond. Doctor Nabila Benahmed, medisch directeur, geeft haar belangrijkste advies om patiënten te helpen op weg naar genezing.
Welke stappen worden als eerste aanbevolen bij een chronische wond?

 Dr Nabila Benahmed: De eerste stap is het bezoeken van een dokter zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en een beslissing kan worden gemaakt over een juiste behandeling. Voor wondgenezing is het belangrijk, naast een goede verzoring van uw wond, om een gezonde levensstijl na te leven, te stoppen met roken en het drinken van alcohol, lange perioden van langdurig zitten te vermijden, regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende water te drinken.

Vereisen veneuze beenulcera speciale voorzorgsmaatregelen?

 Dr Nabila Benahmed: In dit geval zal compressieverband permanent moeten worden gedragen, omdat ze helpen bij het herstel van een goede werking van het veneuze vaatstelsel. Indien ze afvallen/naar beneden glijden, vraagt u een verzorgende om hem opnieuw aan te brengen. Het beste is om geen warm bad te nemen – bij voorkeur douchen.

Ik heb een drukulcer. Hoe kan mijn familie mij helpen?

Dr Nabila Benahmed: Uw familie kan u eraan herinneren om regelmatig, elke twee tot drie uur, te gaan verliggen om de druk op de wond te verlichten. Voorkom echter wrijving wanneer u van positie veranderd, omdat uw huid mogelijk dunner en daardoor kwetsbaar is geworden.

Hoe kan ik mijn wond helpen genezen alszijnde diabetisch patiënt?

 DrNabila Benahmed: Het handhaven van een gebalanceerde bloedsuikerspiegel is een van de belangrijkste aspecten voor een effectieve genezing. In het geval van een diabetische voetwond wordt aanbevolen om de druk op de voet te verlagen en zo vroeg als mogelijk te beginnen met het dragen van een drukverlagende schoen totdat de wond volledig is genezen. U kunt ook naar een pedicure gaan om uw voeten te laten verzorgen.

Kan ik douchen met een wond?

 Dr Nabila Benahmed: Er zijn ondoordringbare zelfklevende verbanden verkrijgbaar om de wond te beschermen tegen onder andere water.
Mijn advies is om uwzelf te wassen voordat de verpleegkundige arriveert om uw verband te verwisselen.

Wat moet ik doen als mijn wond een vreemde wending neemt?

 Dr Nabila Benahmed: Als de wond na verloop van tijd verandert, in het bijzonder rood kleurt of pijnlijk wordt, zal u direct contact op moeten nemen met uw verpleegkundige.