De principes van wondgenezing

Chronische en acute wonden hebben een variërende genezingsduur - maar andere factoren kunnen de tijd die nodig is voor een wond om te genezen beïnvloeden. Levensstijl, gezondheid en andere factoren kunnen invloed uitoefennen op de gezondheid van een patient, en het vermogen van hun wond om te genezen.

Acute wonden en chronische wonden hebben verschillende genezingstijden. Acute wonden (brandwonden, snijwonden, schrammen enz.) genezen sneller (in om en nabij 2 tot 4 weken) dan chronische wonden, welke vaak een gemiddelde genezingstijd hebben van 210 dagen1. Echter zijn chronische wonden meestal gerelateerd aan onderliggende ziekte zoals diabetes of veneueze/arteriële insufficiëntie, die tegelijkertijd moeten worden behandeld.

Het genezingsproces kan worden onderverdeeld in drie stappen, die elk een essentiële rol spelen op weg naar genezing.

De drie genezingsfasen:

          1 / De schoonmaakfase

Onmiddelijk na het ontstaan van de wond wordt een belangrijk cellulair mechanisme geactiveerd. Een proces van “fysiologische” reiniging begint. De wond bevrijdt zichzelf van beschadigd weefsel dat overbodig is geworden in zijn beschermende rol over het lichaam. De wond kan hierdoor bedekt raken met een gelige laag (fibrine) die de juiste lokale behandeling vereist om beschadigd weefsel te verwijderen.

       2 / De Granulatiefase

De wond vertoont een meer korrelig uiterlijk. In feite verschijnt er een overvloed aan kleine “framboosachtige” formaties (granulatieknoppen), die geleidelijk de wond zullen opvullen. De wond krijgt een rood, glimmend uiterlijk dat wordt veroorzaakt door de instensieve aanmaak van collageen en de aanmaak van nieuwe bloedvaten door het lichaam, ter vervanging van de vernielde bloetvaten.

       3 / De Epitalisatiefase

Langzaamaan sluit de wond zich, te beginnen bij de randen, waarbij onmerkbare samentrekkingen plaatsvinden. Het oogt droger. Een nieuwe huid, eerst rozig en dun, vormt zich geleidelijkaan totdat de gehele wond bedekt is en een litteken wordt. Het litteken blijft vaak lichter dan de huid eromheen totdat melanine bevattende cellen, die verantwoordelijk zijn voor de huidskleur, maanden later een rol gaan spelen. In de weken na het genezingsprocess wordt afgeraden om de epidermis bloot te stellen aan de zon.1

WIST JE DAT?

Na het lange herstelproces verdient je huid het om een beetje verwend te worden. Littekens worden namelijk graag gehydrateerd! Het dagelijks aanbrengen van een vochtinbrengende crème voedt de huid en “ontspant” het litteken. Het is niet nodig om hard in te masseren. Een lichte, circulaire beweging is voldoende totdat de crème door de huid is opgenomen.

 
1- Rapport van de Minister van Sociale Veiligheid en het Franse Parlement over de vooruitgang in de uitgaven en omzet van ziektekostenverzekeringen in 2014 (Wet van 13 augustus 2004) – juli 2013