Wat is een wond?

Ontleend aan het Latijnse woord plaga, is een wond een blessure die verschijnt met een breuk in de huid. Deze kan optreden na een verwonding of het resultaat zijn van een progressief pathologisch proces of een onderliggende ziekte.

Er zijn twee categorieën wonden:

  • Acute wonden

    Deze kunnen worden beschreven als wonden die plotseling ontstaan (zoals brandwonden), postoperatieve wonden (door operatie) en traumatische wonden (snijwonden, beten, schrammen of ten gevolge van extreme weersofstandigheden, zoals in het geval van bevriezing).

    Voor deze acute wonden duurt het fysiologisch genezingsproces twee tot vier weken.

  • Chronische wonden

    Deze wonden (beenulcera, decubitus of diabetische voet) zijn vaak het gevolg van een onderliggende ziekte of verandering in de algemene gezondheidsconditie van een patiënt die het genezingsproces vertragen. Hun behandeling vereist een lokale wondverzorging, maar ook een behandeling van de onderliggende condities, zoals veneurze insufficiëntie, diabetes of langdurige immobilisatie die vaak gepaard gaat met ondervoeding en/of incontinentie. Deze wonden hebben meer genezingstijd nodig (gemiddeld tot 210 dagen1) en zijn vaak terugkerend van aard, waardoor preventieve maatregelen belangrijk zijn, met name in het geval van veneuze beenulcera. Een hogere leeftijd is ook een risicofactor voor de aanwezigheid van wonden dankzij de vaak langzame ontwikkeling van onderliggende ziekten en een in het algemeen afnemende effectiviteit op genezingsprocessen.

Ongeacht de mate van schade aan de verschillende huidlagen vereist iedere wond, acuut of chronisch, een passende verzorging en behandeling. In feite stelt een geringe beschadiging van de huid het menselijk lichaam bloot aan bacteriële besmetting en daarmee een risico op infectie.

Hoe behandel je een wond?

  • Maak de wond schoon met water (bij voorkeur warm). Verwijder alle niet lichaamseigen vervuiling die zich aan het oppervlak van- of zelfs in de wond bevinden (grind, aarde, stukjes glas, metaalsplinters et cetera).
  • Indien het weefsel bijzonder rood is aan de randen van een acute wond; als er een warmtegevoel is (teken van lokale ontsteking) of als het geel/groen is (taken van de aanwezigheid van pus); als de wond behoorlijk exsudeert; als de wond een onaangename geur afgeeft; of bij aanwezigheid van een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts), dit kunnen tekenen zijn van een lokale infectie die behandeld dient te worden door een professionele gezondheidswerker.
  • Raadpleeg uw arts indien u een chronische wond hebt, welk type dan ook, welke optreedt of aanhoudt.

WIST JE DAT?

Elke vierkante centimeter menselijke huid bevat 2,4 meter aan bloedvaten, voornamelijk te vinden in de dermis en hypodermis.
Deze lagen zijn de diepste lagen van de huid.

 
(1) Rapport van de Minister van Sociale Veiligheid en het Franse Parlement over de vooruitgang in de uitgaven en omzet van ziektekostenverzekeringen in 2014 (Wet van 13 augustus 2004) – juli 2013