Wat is een wond?

Een wond is een beschadiging aan de huid en het weefsel daaronder. Het kan optreden na een lichte of ernstige verwonding, of het resultaat zijn van een voortschrijdend pathologisch proces of een onderliggende ziekte.

Er zijn twee verschillende soorten wonden:

  • Acute wonden

    Dit zijn wonden die acute zijn ontstaan. Hierbij kunt u denken aan brandwonden, chirurgische wonden of traumatische wonden die zijn ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval. Ook bijt en schaafwonden vallen onder acture wonden evenals vrieswonden.

  • Chronische wonden

    Deze wonden zijn vaak het resultaat van het onderliggend lijden van een patiënt en genezing duurt mede daardoor vaak langer. U kunt hier bijvoorbeeld denken aan ulcus cruris, diabetische voet en ook decubitus. De wond moet lokaal behandelt worden maar ook zou de oorzaak aangepakt moeten worden, hierbij kunt u denken aan diabetes, het vaatlijden en het wegnemen van de druk op de wonden. Maar ook zaken als voeding en incontinentie is van groot belang om daar serieus naar te kijken. De wondgenezing kan gemiddeld bij dit type wonden tot wel 210 dagen duren en zijn vaak ook nog eens terugkerend. Het wegnemen van zoveel mogelijk risicofactoren is hierbij dan ook van groot belang. Wilt u weten welke risicofactoren er allemaal zijn? 

Ongeacht de mate van schade aan de verschillende huidlagen, vereist elke wond, acuut of chronisch, de juiste zorg en behandeling. In feite stelt elke wond het menselijk lichaam bloot aan bacteriële besmetting en dus aan een risico op infectie.

Hoe een wond te behandelen?

Om u te helpen bij het behandelen van een wond volg deze adviesen op:

  • Maak de wond eerst schoon met lauw warm water. Verwijder zoveel mogelijk niet lichaamseigen stoffen uit de wond en daarom heen (grind, aarde, stukjes glas, metaalsplinters enz.)
  • Acute wond: Als de huid rondom om de wond rood is, warm aanvoelt, er geel groene pus uitkomt, veel wondvocht afgeeft, de wond onprettig ruikt of er is koorts bij de patiënt. Neem dan contact op met uw behandelaar. Er zou een infectie aanwezig kunnen zijn.
  • Chronische wond: Neem altijd contact op met uw behandelaar. Hoe eerder u start met een juiste behandeling hoe beter de wond zal genezen. 

Onze medische directrice Dr. Nabila Benahmed heeft ook een aantal handige tips voor uw.

Wist u?

Elke vierkante centimer huid bevat 2.4 meter aan bloedvaten bevat! Voornamelijk in de dermis en hypodermis. Dit zijn de diepere lagen van de huid (Meer informatie).

 
(1) Report for the Minister of Social Security and the French Parliament on the progression in health insurance expenditure and revenue in 2014 (Law of 13 August 2004) – July 2013.