Diabetische voetulcera

Diabetische voetulcera zijn een van de belangrijkste complicaties van diabetes. Tussen 19-34% van alle diabetische patiënten zal op een bepaald moment in hun leven een voetulcus ontwikkelen 1

Vaak onderschat of zelfs niet herkend door patiënten, kan een diabetisch voetulcus leiden tot complicaties zoals infectie, of in de ergste gevallen amputatie. Na amputatie bedraagt de levensverwachting van de patiënt in 70% van de gevallen niet meer dan 5 jaar, wat lager is dan de levensverwachting bij bepaalde vormen van kanker 2. Niettemin kunnen met de juiste preventie wonden worden voorkomen.

Wat veroorzaakt diabetische voetulcera?

Soin Plaie du pied diabétique

Diabetes veroorzaakt niet alleen een onevenwicht in de bloedsuikerspiegel. Het veroorzaakt ook twee fenomenen die het risico op het ontstaan van een diabetisch voetulcus vergroten:

  • Betrokkenheid van de distale zenuwen in de benen, vooral met verlies van gevoeligheid. Als gevolg hiervan voelen patiënten zelden dat ze een wond hebben (neuropathisch ulcus).
  • Geblokkeerde slagaders, uiteindelijk leidend tot onvoldoende bloedtoevoer (ischemisch ulcus).

In drie van de vier gevallen zijn diabetische voetulcera gerelateerd aan het dragen van oncomfortabele schoenen, aan een blessure veroorzaakt bij het knippen van de teennagels, aan brand- of wrijvingswonden, of aan kloven en scheurtjes op de zolen van de voeten.

Hoe langer een ulcus open blijft, hoe groter het risico op infectie wordt. In extreme gevallen kan dit leiden tot amputatie.

Wat is een diabetisch voetulcus?

Plaie du diabétique définitionVoortkomend uit een kleine verwonding, veroorzaakt door alles (van een eenvoudige snee tot het dragen van oncomfortabele schoenen), kan een diabetisch voetulcus drie vormen aannemen:

  • Neuropathische wond. Verschijnend op de tenen of onder de boog van de voet, als een doorborend voetulcus op het voetgewricht, begint de wond als eelt of een likdoorn. Het gaat gepaard met een verlies van gevoeligheid (pijn/warmte), heeft duidelijke randen en de huid is droog. Diabetes veroorzaakt feitelijk neuropathie, die de sensorische en motorische zenuwen aantast en de uiteinden van de onderste ledematen verzwakt. Daarom wordt de voet van de patiënt misvormd en worden de nagels gekromd als klauwen. Het verlies van gevoel in de voet kan ervoor zorgen dat de patiënt niet doorheeft een wond te hebben, wat snel kan leiden tot een infectie.
  • Ischemisch ulcus. Dit heeft te maken met een doorbloedingsstoornis. Het komt vooral voor op de toppen van de tenen, op de hiel of de rand van de voet. De huid breekt en is bleek of blauwachtig van kleur. De voet is koud en pijnlijk, en de patiënt kan een branderig of jeukend gevoel ervaren. Het ulcus kan geel, rood, roze of zelfs zwart worden als het necrotisch is; de kleur kan variëren afhankelijk van het stadium van de voortgang.
  • Neuro-ischemisch ulcus. Gekoppeld aan neuropathie en geassocieerd met ischemie, vormt het ulcus zich aan de rand van de voet, op de toppen van de tenen, of zelfs onder de teennagels. Het eerste teken is meestal een blaar veroorzaakt door herhaalde wrijving van de voet in te strakke of te smalle schoenen.

Bij volwassenen met diabetes is een infectie een veelvoorkomende aanvulling op een wond, waarbij de wond wordt geïnfiltreerd door bacteriën. Diabetische voetulcera is hierdoor de belangrijkste oorzaak van amputatie ter wereld3.

Preventie van diabetische voetulcera

De Haute Autorité de Santé (HAS)4 heeft een podiatrisch risicoklassensysteem gedefinieerd om de behandeling te kunnen bepalen. De voetbeoordeling wordt gebruikt om het risiconiveau te classificeren volgens de volgende indeling:

Klasse 0: geen sensomotorische neuropathie

Een podiatrisch risicoklasse 0 betekent dat er geen verlies van gevoeligheid in de voeten is. Standaard hygiëneregels moeten worden gevolgd, zoals het dragen van geschikt, niet-traumatisch schoeisel of het vermijden van maceratie (voeten moeten goed worden gedroogd en synthetische sokken moeten worden vermeden) en traumatische behandelingen (bijv. het gebruik van een operatietool). Het is vooral belangrijk om de diabetes van de patiënten zo goed mogelijk onder controle te houden en eventuele risicofactoren (bijv. roken, arteriële hypertensie, cholesterol, etc.) te beheersen.

Klasse 1: geïsoleerde sensomotorische neuropathie

Naast de aanbevelingen die van toepassing zijn voor klasse 0, kunt u ook de volgende adviezen volgen voor podiatrisch risicoklasse 1:

  • Als de ulcer zeer pijnlijk of oncomfortabel is, moeten patiënten contact opnemen met een medische professional. Het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel van de patiënten kan verlichting bieden, evenals bepaalde medicijnen.

  • Als de wond gepaard gaat met verlies van gevoel, moet de patiënt dagelijks hun voeten inspecteren om eventuele wonden op te sporen die onopgemerkt kunnen blijven. Het is essentieel om zo snel mogelijk een arts te raadplegen als er een wond wordt gevonden, zelfs als deze niet pijnlijk is.

Het is vooral belangrijk om de voeten niet te beschadigen door het gebruik van schurende of corrosieve behandelingen, door schoenen te dragen die pijn doen of door blootsvoets te lopen. Het dagelijks aanbrengen van een hydraterende crème kan gunstig zijn voor zeer droge voeten. De diabetes van de patiënten moet zo effectief mogelijk worden gecontroleerd om verslechtering van de neuropathie te voorkomen.

Klasse 2: sensomotorische neuropathie met arteriopathie van de onderste ledematen en/of voetmisvorming

en 
Klasse 3: patiënt heeft ooit een wond of amputatie gehad

Deze zeer hoogrisicovoeten (klasse 2 en klasse 3) vereisen zowel verhoogde waakzaamheid van de patiënt als actieve maatregelen ter preventie van een wond. Podotherapeuten of verpleegkundigen kunnen hyperkeratose (eelt) verwijderen. Podotherapeuten/chiropodisten/orthotisten kunnen orthesen of inlegzolen maken om abnormale gewichtsverdeling te corrigeren. Soms, als de voet zeer misvormd is, moeten patiënten speciaal gemaakte schoenen dragen. Als er arteriële betrokkenheid is, kan revascularisatie essentieel zijn.

Behandeling

Diabetische voetulcera vereisen snelle en uitgebreide behandeling om het risico op complicaties te minimaliseren. Ongeacht de grootte moet de wond nauwlettend worden gevolgd door een multidisciplinair team.

Het dragen van een drukontlastingsapparaat kan gunstig zijn. Dit betekent dat er geen druk op de wond wordt uitgeoefend door het gewicht op de voet, en druk tijdens het lopen effectief kan worden verdeeld om de wond niet te verergeren.

Het gebruik van een geschikt type verband is essentieel. Het verband moet gericht zijn op het bevorderen van genezing en moet de wond en de omliggende huid beschermen tijdens het genezingsproces.

De diabetes, bijkomende aandoeningen en de voeding moeten ook gelijktijdig worden beheerd.

En daarna?

70% van de genezen diabetische voetulcera vertoont binnen 5 jaar 5 een terugval. Diabetische patiënten kunnen hun risico op terugval verminderen door:

  • Schoenen te dragen die passen bij de vorm van de voet, altijd met sokken
  • Nooit blootsvoets te lopen
  • Regelmatig een chiropodist te bezoeken
  • De algemene gezondheid van hun voeten nauwlettend in de gaten te houden (met behulp van een spiegel om de zool te inspecteren)
  • Bloedsuikerspiegel nauwlettend te volgen en een dieet te volgen dat diabetes vermindert
  • Hun voeten dagelijks met zeep en water te wassen, zonder het drogen tussen de tenen te vergeten, en een moisturizer te gebruiken om ze soepel te houden.
  • Het gebruik vermijden van warmwaterkruiken of iets dergelijks om hun voeten te verwarmen
 
1- Armstrong DG, Boulton AJM, Bus SA. Diabetische voetulcera en hun terugkeer. N Engl J Med 2017; 376: 2367-75
2- Walsh JW, Hoffstad OJ, Sullivan MO, Margolis DJ. Associatie van diabetische voetulcus en sterfte in een op populatie gebaseerde cohort uit het Verenigd Koninkrijk. Diabet Med 2016; 33:1493–98.
3- Whiting, D. R., Guariguata, L., Weil, C., and Shaw, J. 2011. “IDF Diabetes Atlas: Wereldwijde schattingen van de prevalentie van diabetes voor 2011 en 2030.” Diabetes Res. Clin. Pract. 94 (3): 311-21.
4- Evaluatie van de handelingen uitgevoerd door de pedicure-podoloog ter preventie van voetblessures met risico van graad 1 bij de diabetische patiënt. Franse Gezondheidsautoriteit. (Évaluation des actes réalisés par le pédicure-podologue pour la prévention des lésions des pieds à risque de grade 1 chez le patient diabétique. Haute Autorité de Santé)
5- Connor H, Mahdi OZ. Herhaalde ulceratie bij neuropathische patiënten. Diabetes/metabolisme onderzoek en beoordelingen 20.S1 (2004): S23-S28.