De huid bestaat uit verschillende lagen die op elkaar zijn gepositioneerd:
- De epidermis (opperhuid): De buitenste laag van de van de huid, de epidermis, wordt bedekt door het stratum corneum, vergelijkbaar met een stapel platte, resistente cellen. Deze functioneert als een beschermend omhulsel tegen microben. Het is bedekt met poriën waaruit zweet ontsnapt om de huid te kunnen koelen. Ook is het de thuisbasis van kleine receptoren die met het brein zijn verbonden, inclusief pijnreceptoren. Ten slotte zorgt een olieachtige, waterige en onzichtbare laag, de hydrolipidenlaag, ervoor dat de huid ondoordringbaar en gehydrateerd blijft. Ook beschermt de epidermis tegen de zon en produceert het melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft.
- De dermis (lederhuid): Sterk doorbloed, de dermis is een weefsel rijk aan elastine- en collageenvezels, die het zijn elasticiteit en kracht geven. In het hart van zijn vezels en cellen is dit weefsel ook de thuisbasis van talgklieren, zweetklieren en haarzakjes. Daarnaast bezit de dermis een groot aantal bloetvaten, zenuwuiteinden, en sensoren die reageren op druk of aanrakingen. Met het ouder worden verslapt en kreukeld de dermis, waardoor rimpels ontstaan.
- De hypodermis (onderhuids bindweefsel): Dient als een verbinding tussen de dermis en de mobiele structuren eronder, zoals de spieren en pezen. Hij beschermt het lichaam tegen fysieke schokken, temperatuurschommelingen en dient als opslagplaats voor vetweefsel.
De huid functioneert daardoor als een echt ecosysteem. Het vereist speciale zorg omdat het een essentieel onderdeel is van je lichaam.
WIST JE DAT?
De huid van een volwassen mens een oppervlakte heeft van ongeveer 2 vierkante meter! Met een gewicht van rond de 3,5 kilo voor vrouwen en tussen de 4,5 tot 5 kilo voor mannen, is dit het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Hij doorloopt specifieke cycli, is in staat om het verschil waar te nemen tussen dag en nacht, en reageert zelfs op componenten en geuren (afhankelijk van pH) – hierdoor verandert de huid continu. Om zijn beschermende rol uit te kunnen voeren, verliest het dagelijks 2 lagen dode cellen. Dit verklaart waarom de epidermis meer dan 1.000 keer wordt vernieuwd in een mensenleven (70+ levensjaren)!